Responder

Wullenberg en Finsbeek, Waar ligt dat?

esarara
male
Mensagens: 93
Árvore : Gráfico
Ver a árvore genealógica
Hallo allemaal,

Ik heb een ondertrouwakte ( 3-9-1779) gevonden waar er over de plaatsen "Wullenberg" en Finsbeek wordt geschreven. Waar liggen deze plaatsen?

Wellicht dat de naam "Friedrich" te herleiden is naar Duitsland? NB de naam van de bruid wordt hier als Scholhagen geschreven maar komt voor in de archieven van Amsterdam in diverse varianten: Schoonhagen, Schoonhaegen, etc.)
https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5001.nl.html#OTR00241000095

Hier onder de (gedeeltelijke) transcriptie:
Jan Frederick Sprenger van Wullenberg Rooms oud 33 jaar buiten de Raampoort oudtdaad(?) geassisteerd(?) met Lodewijk Beinhard & Maria Scholhagen van Finsbeek Rooms oud 26 jaaren woont als vooren i]oudtdaad(?)[/i] geassisteerd(?) met Hendrik Paap.

Johannes Friederich Sprenger (kruisje)

NB enkele voor mij onduidelijke woorden en afkortingen heb ik met een (?)-teken en cursief aangegeven.

Groeten, Silvio
Anexos
Sprenger 1779 ondertrouw Schoonhagen.PNG

dclaessens
dclaessens
Mensagens: 490
Árvore : Gráfico
Ver a árvore genealógica
Wullenberg is blijkbaar een heuvel met die naam in Overrijsel? https://www.yr.no/place/Netherlands/Overijssel/Wullenberg/
Ik denk Hinsbeek te lezen: https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=235&miaet=1&micode=7050&minr=9709945&miview=inv2&milang=nl

oudtdaad(?) = oud[er]s dood
geads[isteert]

mvg - Dirk

esarara
male
Mensagens: 93
Árvore : Gráfico
Ver a árvore genealógica
Hallo Dirk,

Ik ben verder gegaan met je suggestie. Wullenberg in Nederland ligt in de gemeente Holten. Helaas daar in het online archief geen Sprenger met die voornaam of uit die tijd gevonden, ook niet in het online archief van Overijssel.

Ik heb de beginletter Bij F/Hinsbeek nog eens goed bekeken met als referentie "Fredrick" uit de eerste en "Hendrik"uit de laatste regel. Ik denk dat'ie dichter bij de F komt. Finsbeek geeft echter zeer weinig treffers (slechts 2 keer in open archieven)
Waarschijnlijk heeft de schrijver niet goed geluisterd of misschien spraken de bruid en bruidegom slecht Nederlands. (de naam van de bruidegom is in ieder geval sterk afwijkend in de akte genoteerd)

Hinsbeek is waarschijnlijk Hinsbeck in Duitsland dicht bij Roermond?

Daar ben ik in de kopieën van de akten (Kreis Viersen) de naam Scholhagen / Schönhagen oid niet tegengekomen. Dat is hem helaas niet. https://www.kreis-viersen.de/de/inhalt-47/personenstandsbuecher/

Wel bijzonder om te zien dat er in die streek tot januari 1815 in het Frans werd genoteerd en daarna gewoon weer in het Duits.

Bedankt voor de hulp, ik sta open voor verdere suggesties.

Groeten, Silvio

leenb
female
Mensagens: 22
Árvore : Não gráfico
Ver a árvore genealógica
Volgens Het stadsarchief Amsterdam, pdf 'herkomstonderzoek' is Finsbeek nu Vinsebeck (Nordrhein-Westfalen, Duitsland)
https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/archief/downloads/herkomstonderzoek/

ik denk niet dat de kerkboeken momenteel online raadpleegbaar zijn, bij FamilySearch enkel raadpleegbaar via een Family History Center https://www.familysearch.org/search/catalog/66923?availability=Family%20History%20Library

met wat geluk komen ze misschien hier http://data.matricula-online.eu/en/ Aartsbisdom Paderborn is druk bezig met zijn kerkboeken online te zetten (al weet ik niet zeker of Vinsebeck daar bij hoort)

esarara
male
Mensagens: 93
Árvore : Gráfico
Ver a árvore genealógica
Hallo Leen,

Vinsebeck zou het zo maar kunnen zijn. Het archief van Nordhein Westfalen heeft een soort archief waar de naam Schonhagen af en toe in voorkomt. https://www.archive.nrw.de/LAV_NRW/jsp/suchergebnisController.jsp

Ik denk dat Vinsebeck niet in het bisdom Paderborn maar Höxter ligt. Daarvan heb ik helaas nog geen doop DTB archieven van gevonden. Misschien dat met geduld familysearch weer zal werken.

Verder heb ik in de lijst van Amsterdam gezocht met het idee dat ook Sprenger Duits zou kunnen zijn en dat de naamplaatsen niet exact zijn overgenomen. In die lijst vind ik plaatsnamen als Wohlenberg, Wollenberg, Mühlenbeck en Jöllenbeck. De eerste 3 liggen wel erg ver van Vinsebeck af. De laatste ligt redelijk dichtbij. Wellicht dat een Hollandgäng uit deze plekken een gezamenlijke route heeft genomen en dat beiden elkaar al tijds de reis hebben ontmoet. (speculatie)

Jöllenbeck ligt weer in Bisdom Bielefeld-Lippe, helaas heb ik daar ook geen verdere kerkboeken van kunnen vinden.

Over Amsterdam: bestaan er naast de akten van ondertrouw ook akten voor het huwelijk?

Responder

Voltar para “Hulpwetenschappen, o.a. naam- en plaatskunde, dialecten, heraldiek”